Onzeker ondernemen met ambitie

Mag ik eerlijk zijn? Ik ben mega onzeker. En daarmee bedoel ik niet veel getwijfel, het nooit goed genoeg vinden of dat al mijn plannen vooraf bespreken. Nee, ik ben onzeker op het niveau van paniekaanvallen, buikpijn, duizelig, zweten, hartkloppingen. The whole shebang.

public.jpeg

Maar weet je waar ik ook enorm veel ‘last’ van heb? Dat is drive, ambitie en durf. Misschien denk je nu ‘gelukkig, want dan krijgt ze iig nog iets voor elkaar’ of ‘wat knap dat ze daar gewoon overheen kan stappen en toch gaat ondernemen’. 

Nou, heb je ooit vuur en water samen in een emmertje proberen te verplaatsen? Nee, dat is niet te doen! Nutteloos en onpraktisch ook - maar ik zocht een duidelijk contrast en dit is het geworden (mocht je dat ooit wel hebben gedaan. Please, tell me why…?) - anyway, onmogelijk dus. Je hebt geen andere keus dan twee keer te moeten lopen. Eerst het water wegbrengen en dan nog een keer heen en weer voor het vuur. 

Dit geldt ook voor mij en hoe ik om ga met mijn onzekerheid; gewoon twee keer lopen. Het toevoegen van mijn diensten op Facebook bijvoorbeeld; eerste ging voorzichtig en onzeker. Niet tevreden met eindresultaat, dus delete. Tweede poging precies dezelfde actie opnieuw en bam! Het staat er!

Ben ik langer bezig? Yep. Weet ik dan zeker dat het goed is? Nope. Ben ik wel blij dat ik t gedaan heb? Hell Yes!! En trots ook! En met een stuk meer zelfvertrouwen!

Het ondernemen was wel nodig om me dit te realiseren. De realisatie dat ik vaak hetzelfde twee keer doe; eenmaal vanuit mijn onzekerheid en de tweede keer met mijn durf en ambitie. Voordat ik mij dit realiseerde had ik namelijk twee overtuigingen over onzeker zijn:

1 - als ik onzeker ben betekent het dat ik het nog niet goed genoeg kan, ik het nog niet helemaal zeker weet en/of dat het niet bij mij past en het dus niet moet doen

2 - na onzekerheid komt niks. Ik ben onzeker. Punt. Er is geen ruimte voor iets anders, er bestaat niets anders. Ik ben gewoon onzeker. 

Maar wat het ondernemen mij dus liet zien is dat ik nog zoveel meer ben dan alleen onzeker. Ik heb ook ambitie, drive en durf. Dat ben ik dus ook! Dus met klamme handjes, pijn in mijn buik en licht in mijn hoofd ga ik door met mijn onderneming, mijn plannen, mijn dromen en mijn ideeën. 

Want nu weet ik; ronde 1 gaat onzeker, maar ronde 2 wordt vet kicken! Ik blijf dus gewoon lekker ‘onzeker-ondernemen-met-ambitie’ want dat past blijkbaar het best bij mij. 

Aimee Giles